- UPU Smurd
- Sectia ATI
- Bloc Operator
- Computer Tomograf
- Colonoscop
- Endoscop
- Angiograf
- Ginecologie - ROOMING-IN
PREZENTARE UPU-SMURD
Înfiinţată în anul 2000 secţia s-a dezvoltat şi extins în mai multe etape (2007, 2012) fiind structurata astăzi conform normelor în vigoare astfel:
-
Triaj şi spaţiu de aşteptare pentru însoţitori
-
Camera de resuscitare cu două posturi
-
Spaţiu pentru tratament imediat (urgente majore) cu 9 posturi
-
Spaţiu pentru urgenţe minore cu 5 posturi
-
Spaţiu pentru gipsare şi consultaţii ortopedice
-
Cabinet de medicină dentară de urgenţă
-
Spaţii de supraveghere cu capacitate de 9 paturi
-
Camera de izolare
-
Spaţii administrative şi pentru personal
UPU-SMURD Piteşti asigura personalul medical pentru un echipaj de terapie intensiva SMURD şi coordonează 9 echipaje de prim ajutor SMURD (EPA) din judeţ.
Dotarea proprie a UPU cu echipamente medicale a fost realizată prin programele MS din 2007 şi 2017 şi cuprinde în prezent: echipamente de monitorizare pentru triaj, monitoare de funcţii vitale pentru majoritatea posturilor de lucru, ventilatoare, defibrilatoare, injectomate, electrocardiografe, dispozitiv pentru perfuzie rapidă şi încălzire a soluţiilor perfuzabile, un aparat radiologie portabil, ecograf, echipamente pentru transferul pacienţilor inclusiv pentru pacienţii supraponderali, echipamente pentru livrat oxigen fixe şi mobile.
Laboratorul UPU deţine aparatura pentru teste rapide de urgenţă pentru determinarea:
- Markerilor cardiaci: Troponina, D-Dimeri, NT-Pro-BNP
- Markeri de sepsis –Presepsin
- Hemoleucograma
- Unor parametrii biologici prin test rapid
- Ionogramei şi parametrilor ASTRUP test rapid
Deasemeni UPU are acces rapid, preferenţial şi fără întrerupere la platforma de investigaţii a spitalului - Laborator de analize medicale şi compartiment imagistica (CT, radiologie)
UPU-SMURD – Piteşti deţine două sisteme de telemedicina prin care se poate conecta cu UPU – Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – conexiunea video şi audio şi pe de altă parte cu echipajele prespitalicesti printr-un sistem de trasmitere de date.
Resurse umane: medici, asistenti medicali, infirmieri, brancardieri, ingrijitoare de curatenie, registratori asistent social..
Servicii: asistenta medicală de urgenţă spitaliceasca, asistenta medicală de urgenţă prespitaliceasca
SECTIA ATI
Sectia ATI, este sectie compartimentata, in 4 sectoare de activitate: Anestezie, Terapie Intensiva, Toxicologie, UTS, are in componenta 35 de paturi si efectueaza servicii de anestezie, terapie intensiva si transfuzii. Unitatea de Transfuzii Sange deserveste intregul spital. Serviciul de anestezie deserveste 12 Sali de operatie Unitatea de transfuzie este in subordinea sectiei ATI. Activitatea acesteia consta in efectuarea de grupe sanguine + RH, determinarea compatibilitatilor.
Sectia ATI deserveste toate celelalte sectii ale spitalului in ceea ce priveste acordarea serviciilor medicale bolnavilor critici si supraveghere postoperatorie imediata. Se practica toate tipurile de anestezii: generale (inhalatorii si intravenoase), de conducere (rahianestezii, peridurale si blocaje de nervi periferici). Sectia dispune de: aparatura necesara desfasurarii serviciului de anestezie (aparate de anestezie cu monitorizarea pacientului) aparatura necesara desfasurarii serviciului de terapie (ventilatoare,monitoare, injectomate, defibrilator, aparat portabil de radiologie, aparat de dializa renala, aparat de monitorizare de debit cardiac minim invaziv.
Dotarile sectiei ATI constau atat in aparatura performanta cat si in dotari medii, precum si aparatura veche ce necesita schimbare, avand multe ore de functionare si uzura morala. In terapie intensiva se practica urmatoarele servicii: monitorizare non-invaziva si minim invaziva ventilatie mecanica invaziva si non invaziva epurare extrarenala (hemodializa, hemodiafiltrare, plasmafereza) monitorizare ASTRUP, venos si arterial, biochimica si a coagularii montare de catetere venoase centrale, catetere de dializa, catetere arteriale Spitalizarea in ATI nu este de sine statatoare, ci internarile se fac prin celelalte sectii ale spitalului. Este singura sectie de ATI cu serviciu permanent in intreg judetul Arges.
BLOC OPERATOR
Sectia Bloc Operator functioneaza in Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, de la infiintarea spitalului. In cadrul sectiei functioneaza si sterilizarea centrala ce deserveste intreg spitalul.
Aceasta este dotata cu aparate de sterilizat cu aburi si caldura uscata.
Blocul operator este renovat in iarna anului 2016. In salile de operatii peretii si pavimentul sunt acoperiti cu materiale antistatice. Salile sunt dotate cu aparatura medicala de ultima generatie( mese de operatii, lampi scialitice, aspiratoare, electrocautere, aparate de anestezie, linii de endoscopie si laparoscopie,etc.)
Blocul operator are in componenta sa 11 Sali de operatii, ce deservesc toate specialitatile chirurgicale, ce functioneaza in Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti, astfel:
-
o sala de neurochirurgie, unde se opereaza patologia neurochirurgicala ( hernia de disc, hematoame craniene, tumori craniene, etc)
-
o sala de urologie, unde se opereaza atat endoscopic cat si clasic intreaga cazuistica urologica
-
doua sali de chirurgie generala, unde se opereaza atat laparoscopic cat si clasic toata patologia chirurgicala abdominala, pelvina si toracica( colecistite, hernii inghinale, ombilicale, hiatale, apendicite, tumori de tub digestiv, de organe pelvine, etc)
-
o sala de chirurgie vasculara, unde se rezolva patologia vasculara(varice, ischemii,fistule arteriovenoase, montare de catetere centrale, etc.)
-
o sala de maternitate, unde se fac operatii cezariene
-
o sala de operatii ORL, unde se rezolva patologia ORL (deviatie de sept nazal, amigdalite, tumori , polipi nazali, etc)
-
o sala de chirurgie plastica si arsi, unde se opereaza intreaga patologie de arsi si chirurgie plastica
-
doua sali de ortopedie, unde se rezolva patologia ortopedica ( fracturi, protezare, traumatologie, etc)
-
o sala de operatii septice
Personalul ce deserveste activitatea in Blocul Operator este format din medici de specialitati chirurgicale, medici anestezisti, asistente de bloc operator, asistente de anestezie, infirmiere, ingrijitoare si brancardieri.
COMPUTER TOMOGRAFIE TIP SOMATOM EMOTION
Are o importanta strategica prin faptul ca este singurul Computer Tomograf din judetul Arges care asigura asistenta medicala 24 de ore din 24 prin faptul ca se lucreaza in doua ture (8-20) si serviciu de garda , inclusiv in zilele libere si de sarbatoare. Deserveste toti pacientii internati in SJUP si pacientii ce se prezinta in compartimentul UPU al SJUP precum si toti pacientii trimisi din teritoriul judetulului Arges si judetele invecinate prin serviciul de Urgenta.
Numarul de investigatii a avut o crestere foarte mare din 2012 cand s-au efectuat 1417 investigatii pana in anii 2016 si 2017 cand s-a efectuat in jur de 11 00 investigatii.
COLONOSCOP
Ce este colonoscopia totala?
Colonoscopia reprezinata explorarea endoluminala, directa, in timp real a tubului digestiv inferior: canal anal, rect, colon sigmoid, descendent, transvers, ascendent si cec cu valva ileo-cecala. Se poate explora totodata si ultima portiune a intestinului subtire.
Ce este restosigmoidoscopia?
Reprezinta vizionarea partiala a tubului digestiv inferior, doar segmentele terminale- ampula rectala si colon sigmoid.
Trebuie facuta distinctia clara si pacientul informat asupra diferentelor intre cele 2 explorari, deoarece, se pot pierde leziuni existente pe portiunile de colon neexplorate.
Este foarte important ca o colonoscopie sa fie facuta complet, cu vizualizarea tuturor segmentelor colonice.
Care este rolul colonoscopiei?
Colonoscopia se efectueaza in scopul diagnosticarii unor afectiuni ale colonului ( hemoroizi, polipi colonici, boli inflamatorii colonice, cancerul colo-rectal, leziuni vasculare ale mucoasei), dar si tratarii unor leziuni (prelevare de biopsii, polipectomie- scoaterea unor polipi colonici, hemostaza unor leziuni sangerande, dilatarea unor stenoze).
Care sunt indicatiile colonoscopiei?
-
prezenta sangelui in materiile fecale (rectoragii); prin colonoscopie se cauta cauza sangerarii, care poate fi de la hemoroizi sau de alta natura
-
dureri anoperianale cu diferite grade de intensitate ( jena, usturime, durere) care pot fi cauzate de fisuri anale, abcese perianale, hemoroizi
-
tulburari de tranzit intestinal (constipatie, diaree, alternanta de constipatie si diaree);
-
simptome si semne de alarma: dureri abdominale cronice, scadere in greutate, anemie feripriva
-
istoric familial de cancere colonice sau polipi;
-
screening (depistarea precoce a cancerului colo-rectal la pacienti cu varsta peste 40 ani fara simptome),indicatie recomandata si practicata in foarte multe state occcidentale, deoarece aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului colo-rectal, prin identificarea si rezecarea polipilor colonici din care ia nastere cancerul
Cum se efectueaza colonoscopia?
Este necesara o pregatire a colonului, de curatire de materii fecale, pregatire ce se efectueaza cu solutii sau medicatie speciala, in ziua ce precede explorarea. Aparatul utilizat se numeste colonoscop si consta intr-un tub lung si flexibil, prevazut cu o camera video in varf, cu ajutorul careia se vizualizeaza interiorul tubului digestiv. Aparatul se introduce cu blandete prin orificiul anal in rect si se avanseaza in lumen pana spre capatul proximal al colonului .
Indiferent de simptome, afectiunile colonice sunt foarte variate si greu de depistat fara un consult de specialitate. Recomandarea medicilor specialisti este de a face un consult regulat si in lipsa unei simptomatologii specifice. O identificare in primele faze a afectiunii duce la o rezolvare mai usoara si preintampina un lung proces de interventii costisitoare.
ENDOSCOP
Ce este endoscopia digestiva superioara ?
Reprezinta investigarea prin vizualizarea directa, in timp real a tubului digestiv superior: esofag, stomac, bulb duodenal, duoden 1 si 2.
Care este rolul endoscopiei digestive superioare ?
Afectiuni ce pot fi diagnosticate prin endoscopie digestiva : hernia gastrica transhiatala, esofagita, gastrita si ulcerul gatro-duodenal, tumori esofagiene, gastrice si ale intestinului subtire, stenoze , leziuni vasculare ale tubului digestive. In cursul manevrelor endoscopice se pot preleva biopsii in vederea realizarii examenului histopatologic.
Care sunt indicatiile endoscopiei digestive superioare:
Endoscopia digestiva superioara se efectueaza in urmatoarele situatii:
-
Discomfort sau durere in etajul abdominal superior, varsaturi, disfagie
-
Reflux gastro-esofagian
-
Hemoragia digestiva superioara
-
Indepartarea unui corp strain inghitit
-
Controlul vindecarii ulcerului gastric
-
Vizualizarea si biopsierea unor leziuni detectate radiologic
Cum se realizeaza endoscopia digestiva superioara:
Se realizeaza cu ajutorul unui furtun flexibil, ce prezinta o sursa de lumina si o camera video, aparat numit endoscop.
Pacientul va fi instruit de catre medic cu privire la modul in care va decurge procedura, inainte de realizarea acesteia, cu obtinerea consecutiva a consimtamantului informat. Din motive de siguranta, se indeparteaza protezele dentare ale pacientilor. Pacientul este asezat in decubit lateral stang. Se realizeaza o anestezie locala cu Xilina spray. Se plaseaza o piesa bucala din plastic in cavitatea bucala intre dintii pacientului pentru a preveni deteriorarea aparatului in cursul manevrei endoscopice. Manevra dureaza in medie 5 minute, dar poate dura mai mult in cazul unei colaborari dificile cu pacientul sau prelevarii de biopsii.
ANGIOGRAF
Laboratorul de Angiografie funcţionează în cadrul SJUP Pitesti, din 5 noiembrie 2014, sarbatorind de curând 3 ani de activitate.
Echipament: Angiograf Philips Allura FD 10, achizitionat 2014, la care s-a adaugat protectia unui
UPS Ariello 120 Kw– achizitionat 2016
Echipa: 2 medici specialisti cardiologi interventionisti
6 asistente medicale special pregatite si 1 ingrijitoare
din 2016,un medic radiolog interventionist
In prezent se realizeaza următoarele proceduri:
Proceduri de cardiologie interventionala
- Coronarografii;
- Angioplastii coronariene cu balon si implantare de stent;
- Implantare stimulatoare cardiace;
Proceduri de radiologie interventionala
-Arteriografii membre inferioare;
-Arteriografii carotodiene si cerebrale;
-Arteriografii abdominale si renale;
-Flebografii;
-Embolizări;
-Angioplastii periferice cu balon si/sau stent;
Si pe viitor se vor adauga:
- Arteriografii carotodiene cu stent;
- Chemoembolizari
- Nucleoplastii;
- Vertebroplastii
Costuri: Pentru o buna parte din proceduri, mai ales cele diagnostice, consumabilele sunt achizitionate de spital si decontate prin CAS Arges, toate procedurile angiografice avand DRG 5.
Cu ajutorul conducerii SJUP si a Consiliului Judetean, Laboratorul de Angiografie a accesat insa si 2 programe nationale curative subventionate de CNAS:
-
Din 2015 – Programul national de boli cardiovasculare, subprogramul: proceduri de dilatare percutană a stenozelor arteriale
-
Din 2017 – Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă - subprogramul de radiologie intervenţională
si tot din 2017 - un program Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut (AP-IMA), derulat prin Ministerul Sanatatii.
La care speram sa se adauge din 2018, cu colaborarea colegilor din chirurgie vasculara, a inca unui program de urgente Acțiuni prioritare pentru tratamentul endovascular al pacienților critici cu leziuni vasculare periferice acute, AP-EVA, derulat tot prin Ministerul Sanatatii.
GINECOLOGIE ROOMING-IN
Incepand cu iunie 2016 cele doua sectii de Maternitate ale Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti s-au unit formand o singura sectie.
Aceasta sectie este amplasata pe doua etaje ale SJUP, sectorul de Rooming-in fiind situat la etajul IV.
Sectorul de Rooming-in a fost partial renovat in iunie 2016.
Acest sector este format din saloane cu doua si cu trei paturi unde sunt cazate mamele impreuna cu nou-nascutii lor. Unele saloane sunt prevazute cu televizor, frigider si aer conditionat.
Aici, mamele sunt ajutate sa deprinda manevrele de baza privind alaptarea si ingrijirea bebelusilor.