LABORATOR ANGIOGRAFIE SI CARDIOLOGIE INTERVENTIONALA

CONTACT:

E-mail: angiografie@sjupitesti.ro
Tel: 0248287150, interior 226
Locatie:Laboratorul isi desfasoara activitatea la etajul I al Spitalului Judetean de Urgenta Pitesti

ECHIPA MEDICALA

Dr. Botu Elvis Gabriel
Dr. Botu Elvis Gabriel medic primar coordonator – cardiologie interventionala
Dr. Usurelu Catalin Mircea
Dr. Usurelu Catalin Mirceamedic primar cardiologie interventionala
Dr. Stanica Gabriel Nicusor
Dr. Stanica Gabriel Nicusormedic specialist – cardiologie interventionala
SERVICII MEDICALE:

      In cadrul Laboraorului Angiografie si Cardiologie Interventionala  se  trateaza urmatoarea patologie:

 - afectiuni cardiovasculare

 - boala coronariana ischemica

 - angina pectoral stabile

 - Sindrom Coronarian Acut (angina instabila, infarct miocardic cvu supradenivelare, infarct micardic fara supradenivelare)

 - arteriopatie obliteranta membre inferioare in diverse stadii

 -formatiuni tumorale ( uterine, hepatice), embolizari tumorale

 - ateromatoza carotidiana 

Servicii medicale oferite

- angiografie coronariana;

- angioplastie coronariana percutana

- aterectomie rotationala

- IVUS –ecografie endovasculara

-FFR – gradient presional translezional

-cardiostimulare temporara

-arteriografie artere periferice

-angioplastie artere periferice

- embolizare artere periferice

      Serviciile medicale  acordate sunt in regim de spitalizare continua pentru pacientii internati in cadrul spitalului care au indicatie medicala pentru astfel de investigatii.
PROGRAME NATIONALE

In cadrul Laboraorului Angiografie si Cardiologie Interventionala se deruleaza urmatoarele programe nationale:

  • Programul National de Cardiologie Dilatare Percutana, coordonat de dl. dr. Elvis Botu
  • Programul National Radiologie Interventionala, coordonat de dl. dr. Victor  Panus
  • Programul National - Acțiunile prioritare pentru tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut (AP-IMA), coordonat de dl. dr. Elvis Botu
DOTAREA LABORATOR:

- ANGIOGRAF  PHILIPS  ALURA CLARYTI  

- ELECTROCARDIOGRAF – ASPEL

- ECOGRAF – PHILIPS

- ROTABLATOR – ROTA PRO

- DEFIBRILATOR – NIHON KOHDEN

- MONITOR-VISIMO

INFORMATII UTILE

Cardiologia intervențională este o supraspecializare în cadrul cardiologiei care folosește imagistica specializată și alte tehnici nechirurgicale pentru investigarea și tratarea pacienților cu boli cardiovasculare.

 Angiografia este o interventie non-chirurgicala minim invaziva, nedureroasa, ce se efectueaza cu ajutorul razelor X si permite vizualizarea aspectului intern al vaselor de sange ale membrelor, organelor interne sau inimii.

Coronarografie: cea mai buna tehnica de diagnosticare a afectiunii coronariene. Mai este cunoscuta si sub denumirea de angiografie coronariana. Aceasta metoda nu reprezinta un tratament, dar indica medicilor care este metoda optima pentru tratarea bolii coronariene a pacientului, fiind de altfel o investigatie esentiala in explorarea acesteia, prin vizualizarea directa a arterelor coronare, responsabile de angina sau infarct.

Cum se efectueaza o coronarografie?

Prin introducerea unui tub foarte subtire numit cateter in artera femurala. Prin acesta sunt introduse sondele de cateterism si dirijate pana la nivelul arterei coronare. Se injecteaza un produs de contrast radiologic, care permite vizualizarea anatomiei arterelor coronare prin opacifierea arborelui coronarian. Astfel se poate observa diametrul interior al arterelor si se pot localiza posibilele obstructii coronariene importante. Majoritatea pacientilor care au suferit un infarct miocardic prezinta arterele coronare blocate partial sau complet. Procedura indica daca arterele afectate pot fi tratate prin angioplastie sau prin chirurgie pe cord.

angiografie coronariana permite evaluarea marimii si a gravitatii bolii arterei coronare in vederea luarii celor mai bune decizii privind tratamentul sau interventiile ulterioare investigatiei. Arterele coronare sunt arterele situate pe suprafata inimii care alimenteaza muschiul cardiac cu sange oxigenat. Arterele coronare sanatoase au un perete interior neted si flexibil, care lasa sangele sa circule liber.

Bolile coronariene sunt cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare. Acestea apar atunci cand arterele coronare, cele care asigura un flux constant de sange catre muschiul inimii (numit miocard), se ingusteaza in urma depunerilor de colesterol si, ca atare, nu mai pot transporta sange in mod corespunzator catre inima. In timp, acumularile de colesterol in interiorul peretelui arterial pot duce la aparitia anginei pectorale (manifestate prin durere la nivelul pieptului), dar si la complicatii severe, cum ar fi insuficienta cardiaca si chiar infarctul miocardic. Investigatiile imagistice folosite in acest sens: coronarografie si scintigrafia miocardica.

Indicatii medicale pentru procedura de coronarografie (angiografie coronariana): daca pacientul prezinta simptomatologie specifica bolii cardiace ischemice, cum ar fi durerea toracica cu anumite caracteristici (numita si angina pectorala) tradusa prin dureri in piept sau uneori in maxilar, gat sau brat, frecvent iradiata la nivelul membrului superior stang, declansata la efort sau in anumite conditii specifice – de exemplu la frig, ameliorata in repaus si asociata uneori si cu alte simptome cum ar fi transpiratia, respiratie ingreunata sau chiar episoade de pierdere a starii de constienta care nu pot fi explicate prin alte teste.

Contraindicatii in coronarografie: insuficienta renala acuta sau cronica, infectie activa netratata, hipertensiunea arteriala severa necontrolata, alergia la solutia de contrast, anemia severa, probleme de coagulare ale sangelui.

Ce riscuri presupune o angiografie coronariana? Situatiile in care angiografia coronariana produce complicatii sunt foarte rare. Riscul de complicatii serioase este sub 1-2 cazuri la 1000 de proceduri. In concluzie, procedura de coronarografie este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta unui infarct miocardic sau a anginei pectorale caracterizate prin: durere toracica persistenta / angina pectorala, lipotimii, sincope, anomalii ale examenelor biologice.

De ce este utila o coronarografie? Determina exact locul si gradul de ingustare a diametrului arterelor coronare. Este o investigatie utilizata pentru diagnosticul si tratamentului afectiunilor coronare

GALERIE FOTO

Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti

Adresa : Str.Aleea Spitalului nr.36, Pitesti, Arges Telefon : 0248/287150
Fax  UPU-SMURD: 0248/282828
Fax Secretariat: 0248/287202
E-mail :spiturgag01@yahoo.com
Internari Obisnuite: Interior 189
Internari Urgente: Interior 115

Spitalul Nicolae Balcescu

Adresa: Bulevardul I. C. Brătianu 56, Pitești
Tel: 0248/287150 (se solicita legatura in
Sectia Boli Infectioase Adulti/Copii,
Sectia Oncologie,Dispensar TBC,
sau Centrul de Hemodializa)

Spitalul Judetean Nr.2

Adresa: Strada Negru-Vodă 53, Pitești 110069
Secția Psihiatrie, Cabinet Medicină Sportivă
și Secție și cabinet Dermatologie.
Tel: 0248/287150(se solicita legătura în secții);
0248/286099 (se solicită legătura în cabinete).

Acreditare

Search